stoletne vode

“Stoletne vode” četrtič letos

Od 10. decembra zvečer do 11. decembra zjutraj je obalo ponovno zajelo obilno deževje. V tem času smo morali posredovati preko 50 krat, posledice, ki jih je za seboj pustilo deževlje, pa smo odpravljali še nekaj dni za tem. Tudi tokrat smo na Gasilski brigadi Koper imeli izjemno podporo vseh obalnih prostovoljnih gasilskih društev in tudi drugih pristojnih služb.

Take padavine so se v letošnjem letu ponovile kar štirikrat. Na zadnje smo jim bili priča pred slabim mesecem dni, ko so padavine največ škode povzročile na območju piranske občine. Tudi tokrat je bilo tako.

Voda je poplavila Sečovlje, območje Lucije in Strunjana. Slednjega smo pravočasno rešili pred ponovno katastrofo. V Strunjanju je zaradi našega dovolj zgodnjega posredovanja voda vdrla samo v en objekt. Ob 3:00 zjutraj smo v središču Strunjana pričeli s prečrpavanjem, odprli smo vse kanalizacijske jaške, da je voda lahko tudi sama odtekala.

Tokrat za razliko od zadnijh dveh obilnih deževij v oktobru in novembru mesecu ni bilo potrebno intervenirati pri nastalih požarih (npr. požar izolskega Campus-a, številnih trafo postaj, električnih kablov, …). Poleg prečrpavanja vode imeli veliko dela s sproženimi plazovi in podori, oziroma sanacijami njihovih posledic. Plazovi so sprožali na območju vseh štirih občin, ki jih pokrivamo. Nekateri so povzročili gmotno škodo, zaradi plazu je bila zaprta tudi cesta Šmarje – Dragonja.

Vse kaže na to, da obilna deževja danes niso več samo izjema ali kot jim pravimo »stoletne vode«. Na to kaže tudi statistika, ki je po številu intervencij primerljiva z rekordnim letom 2012. Podobno je pričakovati tudi v bližnji prihodnosti.

 

KOMENTARJI

Your email address will not be published. Required fields are marked *