vaja klifi piran

Vaja ZiR ‘Klifi Piran 2014’

V soboto, dne 5.4.2014, je bila s strani Uprave RS za zaščito in reševanje organizirana vaja »KLIFI PIRAN 2014«.

Na vaji je sodelovalo več enot iz sistema zaščite in reševanja, in sicer Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS), Uprava RS za pomorstvo (URSP), Regijski center za obveščanje (ReCO), Prehospitalna enota Obala (PHE), Gasilska brigada Koper (GB Koper), Prostovoljno gasilsko društvo Piran (PGD Piran) in  Slovenska Policija.

Predpostavka vaje je bila, da je oseba padla z vrha klifa in obstala v rastju stene.

Prva sta do poškodovanke z vrha stene s pomočjo vrvne tehnike pristopila zdravnik in reševalec GRZS ter ji nudila nujno prvo pomoč, izvedla imobilizacijo ter pripravo za nadaljnji transport s pomočjo nosil.

Po spustu poškodovanke do vznožja klifa so transport prevzeli gasilci GB Koper ter PGD Piran ter jo s pomočjo gumijastega čolna in ekipe PHE Obala prepeljali do plovila Kapitanije, s katerim so nadaljevali transport do glavnega pomola v Piranu. Policija je v času reševanja  zagotavljala varnost na morju in prevoz gasilcev do poškodovanke.

Vaja je bila zanimiva, ker je vključevala celotno verigo reševalcev, ki so potrebni ob tako zahtevnem reševanju s težko dostopnega terena.

KOMENTARJI

Your email address will not be published. Required fields are marked *