varen december

Želimo vam umirjene in varne praznike!

Praktično vsako leto se srečujemo s požari, ki so kakorkoli povezani z aktivnostjo ob veselem decembru. Največkrat gre za požare na prostem, kot so požari komunalnih zabojnikov, mestnih dreves ipd. Prihaja pa tudi do večjih požarov, kot so požari avtomobilov, nadstreškov, balkonov ali celotnih stanovanj. Velikokrat je razlog nepravilna uporaba pirotehnike.

Pirotehnična sredstva (rakete, petarde, baterije ipd.) je potrebno uporabljati na prostem, upoštevati navodila za varno uporabo, smer vetra, območje uporabe idr. Rakete in batarije je potrebno položiti na ravno in gladko podlago, jih obtežiti, da se ne prevrnejo in tako spremenijo smer, zato je potrebno uporabiti nastavek, zakopati v zemljo ipd.  Prepovedano jih je uporabljat pod nadstreškom in v strnjenih naseljih in pod vplivom alkohola. Otroci naj jih zmeraj uporabljajo pod nadzorom staršev ali skrbnika.

Požari pa se dogajajo tudi znotraj stavb, ko zagorijo različni dekorativni oz. okrasni predmeti (jelke, venčki ipd.). Nevarnost povzročijo predvsem zato, ker je večina okrasnih materialov narejena iz gorljivih materialov (papir, plastika, guma, les ipd.) in ko imamo prisoten še potencialni vir vžiga, kot so npr. svečke, lahko pride do požara, ki se lahko hitro razširi po celotnem stanovanju.

Varnostna navodila:

  • svečke in notranji ognjemeti naj bodo obdani z negorljivim materialom (kovina),
  • svečke, el. lučke ipd. naj se ponoči in ko nas ni doma ugaša,
  • jelke naj bodo stabilno postavljene in naj se ne izsušijo,
  • izdelke se naj kupuje pri preverjenih trgovcih,
  • uporaba dimnega javljalnik in gasilnega aparata.

 

Pomembno:

Veliko bolj varne so električne lučke od svečk, vseeno pa je prav, da imamo v hiši ali stanovanju pripravljen gasilni aparat in dimni javljalnik, ki nas lahko pravočasno opozori na požar.

Ko ocenite, da ne boste zmogli varno pogasitvi požara takoj pokličite št. 112 in natančno opišite obseg požara in lokacijo, da vas čim hitreje najdemo in pogasimo požar.

 

Primer nastale škode ob požaru ekološkega otoka na koprski tržnici

(Posledica odvrženega pirotehničnega sredstva ponoči 7.12.2017)

Foto: Marjetica Koper

 

 

KOMENTARJI

Your email address will not be published. Required fields are marked *